Wat  houdt het werk van een GGZ-agoog in? 


De GGZ-agoog ondersteunt en stimuleert de maatschappelijke participatie van mensen. In het bijzonder mensen met  psychiatrische problematiek of een verslaving en biedt herstelondersteunende zorg. Het is bij uitstek het beroep dat op innovatieve wijze de maatschappelijke participatie van kwetsbare burgers kan verbeteren, waarbij de regie primair bij de cliënt ligt.


  • De titel ‘geregistreerd GGZ agoog’ is beschermd.
  • GGZ-agogen vormen een eigen beroepscluster in de GGZ. Bestaande uit gespecialiseerde sociaal pedagogisch hulpverleners en maatschappelijk werkers.
  • De GGZ-agoog is een hbo-zorgprofessional die is gespecialiseerd in herstel ondersteunende zorg en werkt op het scharnierpunt van zorg en welzijn.
  • Is een erkend basisberoep in de GGZ.
  • Heeft een eigen beroepsregister bij het Registerplein

(Bron BPSW) https://www.bpsw.nl/professionals/ggz-agogen/


De afkorting GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. De GGZ-Agoog is gespecialiseerd in het ondersteunen van het persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen, die te kampen hebben met een psychiatrische aandoening en/of een verslaving. Daarbij kan de beroepsbeoefenaar zowel behandelaar als begeleider zijn.


De GGZ-Agoog heeft kennis van psychiatrische stoornissen en verslaving. Werkt vanuit een biopsychosociale (*) visie en richt zich op het verbeteren van de maatschappelijke participatie van cliënten. Ook heeft hij/zij kennis van psychopathologie, psychofarmaca, beheerst diverse evidence based (*)methodieken en laat zich inspireren door best practices. Uitgangspunt bij behandeling/ begeleiding vormt altijd de beleving (gevoelens) en de eigen kracht (mogelijkheden) van de cliënt. Vanuit de Presentiebenadering sluit de GGZ-Agoog aan bij het proces waarbij de ander zich bevindt.


(*)biopsychosociale = een samenspel is van factoren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. De factoren die hierin een rol kunnen spelen, zijn onder andere:

    • Biologische factoren: aanleg, erfelijkheid, stress bij moeder tijdens zwangerschap, lichamelijke ziekten, voeding, algehele conditie
    • Psychologische factoren: perfectionisme, onzekerheid, behoefte aan bevestiging van buitenaf, kortom iemands persoonlijkheid
    • Sociale factoren: moeilijkheden op het werk, emotionele verwaarlozing tijdens de jeugd, conflicten met anderen, eenzaamheid enzovoorts.

(*)Het idee van evidence based practice is dat je beslissingen neemt na het grondig zoeken naar, het vinden en beoordelen ('wegen') van het beste bewijsmateriaal vanuit verschillende bronnen en het correct interpreteren en toepassen van dit bewijsmateriaal.



De GGZ-Agoog werkt zowel in de specialistische GGZ en de basis GGZ, als ook in ambulante en outreachende vormen van zorg en preventie en wijkteams of als Praktijkondersteuner Huisarts GGZ (POH GGZ). Het beroep GGZ-Agoog is in 2003 opgenomen in de beroepenstructuur van de GGZ die door de minister is vastgesteld en die toendertijd door de Stichting CONO is uitgewerkt.

De GGZ-Agoog is een gespecialiseerde maatschappelijk werker/Social Worker, staat in de beroepentabel en heeft een eigen AGB code ( = 008 GGZ-agoog) . Het beroep is beschreven in het beroepscompetentieprofiel GGZ-Agoog. Als zodanig door GGZ Nederland vastgesteld in overleg met de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW) en het Coördinerend Orgaan Opleidingen Agogische Beroepen (COOAB). (Bron Registerplein) https://www.registerplein.nl/registers/ggz-agogen/


Geregistreerd GGZ-Agoog

Registratie in het beroepsregister heeft voor de professional als doel:

  • te borgen dat de GGZ-Agoog over voldoende actuele deskundigheid beschikt voor de uitoefening van zijn beroep;
  • de kwaliteiten van de GGZ-Agoog te bevorderen voor zover deze beïnvloed worden door zijn deskundigheid.