Rouwsensitieve begeleiding


Rouw en verlies, tranen en verdriet, nabijheid en op afstand het komt in ieders leven voorbij. Rouw en verlieservaringen kunnen grote impact hebben in iemands leven. Een ingrijpend verlies kan zo intens voelen en zoveel pijn en verdriet geven. Gevoelens en gedachten kunnen zo verstrikt raken, zodat je hiermee vastloopt. Is dit herkenbaar voor jou/u? Rouwsensitieve begeleiding kan hierin helpend zijn!  


Het kunnen uitten van uw/jouw verdriet kunnen als helpend en helend worden ervaren. Een ‘oplossing voor het verdriet, voor de pijn kan niet geboden worden. Het durven en kunnen uitspreken van gevoelens, het verdriet, de pijn kan als ‘opluchting’ worden ervaren. Zelfs kan het praten over het verdriet, zowel geestelijk maar ook lichamelijk opluchting geven. Er komt weer ruimte om vrijer te kunnen gaan ademen. Rouwsensitieve begeleiding is dus niet zozeer een oplossingsgerichte therapie, maar veel meer een opluchtingsgerichte therapie.

Vind u/jij het moeilijk om over het verdriet te praten, dan zijn er ook andere manieren om het verlies te uitten. Dit kan door middel materialen en beeldende vormen. Ik ben gespecialiseerd om verlies aan de hand van Verlies in Beeld/ Poppetjestaal (een methode die de innerlijk belevingswereld visueel maakt) in beeld te brengen.


Tijdens de begeleiding die ik bied kijken we samen naar de mogelijkheden om met dit verlies om te kunnen gaan. De rouwsensitieve begeleiding sluit aan bij jouw/uw rouwproces. Door middel van gesprekken proberen we het verlies en de impact helder te krijgen en zoeken we samen naar waar de pijn precies zit. Belangrijk is in dit proces dat de begeleiding wordt aangepast aan waar jij/ u op dat moment behoefte aan hebt. Oftewel u/jij behoudt zelf de regie over het tempo en manier dit bij passend is.


Wilt u/jij eerst meer informatie inwinnen over de rouw en verliesbegeleiding door Roobol Rouwsensitieve Zorg?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op!



Rouwsensitief begeleiding kan worden geboden in de vorm die het beste bij jou/u past: 


  • Gesprekken (mogelijk op een door jou/u vertrouwde omgeving/locatie)
  • Verlies in beeld/ Poppetjestaal
  • Wandelingen (in rustieke omgeving van Barendrecht/Rotterdam-Zuid)
  • Telefonisch/Beeldbellen (voorkeur gaat uit naar fysieke ontmoeting)  



Wat kunt u van mij als Rouwsensitieve begeleider (rouwspecialist) verwachten?

  • Het samen leggen van jouw/uw ‘levenspuzzel’. (Binnen de Verlieskunde wordt dit de Verliespuzzel oftewel de situationele puzzel genoemd.)
  • Rouwenden helpen hun levenshuis te ordenen, op te ruimen en opnieuw in richten.
  • Onaffe zaken helpen afronden.

 

De rouwsensitieve begeleiding biedt methodische ondersteuning en begeleiding tijdens uw rouwproces. Rouwsensitieve begeleiding is gebaseerd op meest recente wetenschappelijke bronnen en onderzoeken. Vanuit de Verlieskunde worden diverse mogelijkheden en therapieën aangereikt om met verlies en rouw om te kunnen gaan, het durven onder ogen te komen, daar heen te gaan waar de pijn zit.  


Het onbegrepen voelen door de omgeving is wat extra pijn doet. Soms krijg je van die ongevraagde adviezen: ‘Je moet het een plekje geven……’  of ‘Laat de moed niet zakken….’ Of cliché opmerkingen: ‘Hoe gaat het? Goed zeker!’ of ‘Je moet er maar voor bidden….’ 


Zowel Manu Keirse als Dirk de Wachter geven als ‘gouden’ tip: ‘Luister nu eens naar mensen met rouw en verdriet. Zwijg en praat niet te veel, luister naar wat de ander met verdriet te vertellen heeft.’   “Verdriet is geen ziekte, verdriet is volstrekt normaal, maar er niet met elkaar over kunnen praten, dát maakt ziek, dan gaat de wond etteren” (Dirk de Wachter).

 

 Enkele begrippen en voorbeelden van rouw en verliessituaties: 

 

Levend verlies

Levend verlies is verdriet en rouw om dat wat er nog wel is. Datgene waar je elke dag mee wordt geconfronteerd.

Levend verlies:

  • Verlies wat zich in het leven op gezette tijden en tijdens diverse levensgebeurtenissen (life-events) doorleeft wordt.
  • Rouwen om onvervulde dromen
  • In geestelijke (pastorale) zin: onverhoorde gebeden

Bij het rouwproces na een overlijden zie je vaak dat er een hele grote intensiteit is op het moment van overlijden. Maar als je moet leven met een levend verlies, neemt de intensiteit van het verdriet met de tijd toe. Omdat je steeds meer en meer verliest in de loop van de tijd.


UNFINISHED-BUSINESSYNDROOM (UBS) [Emotioneel Achterstallig Onderhoud]

‘onaffe zaken’ of ‘onverwerkt oudzeer’. UBS geeft naam aan een groep verschijnselen en die naam maakt duidelijk wat iemand te doen staat: zaken afronden (De Mönnink, 2017, p. 390). 


Onaffe ervaringen blijven net zolang aankloppen totdat ze afgerond zijn’ 

'Wie zijn schaduwen niet wil zien, krijgt ze onverwachts steeds op bezoek’ (Carl Gustav Jung)


Onverwerkt Jong Ouderverlies (OJO)

Depressie, angst, lichamelijke klachten, eenzaamheid: het verlies van een ouder op jonge leeftijd kan een leven lang doorwerken.

Vaak wordt de oorzaak van die klachten niet herkend

 

Als verdriet jou niet vergeet’  [over rouw bij dementie]

Geconfronteerd worden met dementie is het inleveren van steeds meer kwaliteit van leven. Voor de geliefde met dementie is het een groot verlies van zijn/haar gezondheid en op verschillende levensgebieden. Ook voor de mensen om deze geliefden heen is er een groot verlies. En ondanks dit verdriet, het gemis is er die zorgende toewijding.


Bij de ziekte Alzheimer treedt het verlies geleidelijk aan in. ‘Het laatste stukje verlies is het verlies door de dood. Maar je bent ondertussen al heel veel verloren van die relatie met je geliefde.’


Als naaste van een geliefde met dementie kun je diverse gevoelens en ervaringen ondervinden: Eenzaamheid/Onbegrepen voelen/Altijd aan staan/Schaamte /Plichtsgetrouw.