Pastorale begeleiding

Voor meer info en mogelijkheden over pastorale begeleiding kunt u met mij contact opnemen.

In overleg kunnen we bekijken welke begeleiding er nodig is en hoe dit uitvoerbaar is. Dit vraagt veelal maatwerk.


Pastorale Rouwdriehoek

De door mij gehanteerde rouwbegeleiding ‘Rouwsensitief begeleiden’ is gestoeld op de joods-christelijke mensvisie. In het werkveld en in mijn pastorale werk kom ik veel mensen met een verlieservaring tegen. Niet afgeronde eerdere verlieservaringen of een levensverlies. Er is in mijn optiek niet genoeg aandacht voor deze verlieservaringen binnen het pastoraat. Komt dit door gebrek aan kennis over rouw en verlies en wat dit met mensen doet?  Of is er handelingsverlegenheid?

Binnen de kerkelijke gemeenten en daarbuiten wil ik mij inzetten om meer aandacht te vragen, kennis te delen en een vernieuwde attitude te bewerkstelligen.


Over een bruikbaar instrument heb ik nagedacht. Ik heb de Pastorale Rouwdriehoek ontworpen. In het pastoraat zijn er diverse intermenselijke contacten. Echter hierbij kan soms de spreekwoordelijke ‘boot gemist’ worden. Mensen met verdriet en verlies kunnen niet volledig in de picture zijn en hierdoor veelal onder het maaiveld blijven. Juist als christelijke gemeente lijkt mij hier een grote verantwoordelijke taak te zijn weggelegd.


De Pastorale Rouwdriehoek beschrijft welke contacten er kunnen zijn en welke stappen er gezet kunnen worden. De speciale aandacht is in deze de rol van het ‘Pastoraat’.  Een signalerende rol zou ik willen benadrukken voor het ‘Pastoraat’. Predikanten, ambtsdragers en pastoraalwerkers zijn die zich bewust van hun signalerende rol en daaropvolgende verwijzende rol? Het hebben van de juiste attitude spreekt voor zich binnen het pastoraat, maar is men hier zich wel van bewust?

Sommige kerken hebben de beschikking over een professionele hulpverlener. Deze zijn in dienst van de kerk en zijn professioneel geschoold om gemeenteleden met intensievere maatschappelijke problematiek bij te staan en te ondersteunen.