Rouwsensitief

Rouw =

“het geheel van lichamelijke, emotionele, cognitieve, spirituele en gedragsmatige reacties die optreden na een verlies”


Sensitief = 

“In de psychologie de gevoeligheid voor signalen die anderen geven, ook als die nauwelijks merkbaar zijn”


                                                   Rouw + sensitief = Rouwsensitief


Rouwsensitief begeleiden

Rouwsensitief begeleiden bestaat uit drie basisbegrippen: theoretische kennis, praktische vaardigheden en attitude. Deze drie komen allen aanbod binnen de Verlieskunde. Verlieskunde is een compleet aanbod van methoden en technieken, van theorie en praktische vaardigheden. 

De methodische onderbouwing en praktische technieken vanuit de Verlieskunde, de Presentietheorie van Andries Baart en de rouwarbeid-taken volgens Manu Keirse komen voor mij samen in het door mij gebruikte ‘Rouwsensitief begeleiden’.  In een interview las ik een volgende treffende zin: “Een stukje meelopen met een worstelende medemens” (Van Reenen-Hak, 2023). Dit is wat ik mag doen als Rouwsensitief begeleider.


Levend verlies

De rouwexperts Maes (2022) en Keirse (2017) gebruiken de term ‘levend verlies’ voor verlies wat zich in het leven van een individu op gezette tijden en tijdens diverse ´life-events’ doorleeft wordt. “Het gaat om elk verlies, dus bijvoorbeeld ook om het verlies van gezondheid, verwachting, werk of een relatie die afbreekt” (Joosse, 2021). Rouwen om onvervulde dromen (Van der Toorn, 2021) of in geestelijke (pastorale)zin onverhoorde gebeden.


Theoretische bronnen

Theoretische bronnen waarnaar ik tijdens mijn afstuderen en verdere professionele specialisatie rondom rouw en verlies onderzoek heb gedaan, zijn diverse rouw en verliesdeskundigen.


dr. em. Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde.De autoriteit in Nederland en België als het om verdriet, verlies en de laatste levensfase gaat.                                                                                                                                                                 


“Rouwen is verdriet beleven bij het afscheid nemen van een dierbaar iemand of een dierbaar iets. Het is het proces van omgaan met verdriet dat je moet doorleven. Dat kan heel uiteenlopend zijn, door een breuk van een relatie, het verlies van je werk, een verlies van een verwachting, een echtscheiding of bijvoorbeeld het overlijden van iemand. Alles wat je dierbaar is en wat je kunt verliezen, brengt een rouwproces op gang.”

 

Herman de Mönnink is traumapsycholoog.

De grondlegger van de ‘Verlieskunde’ in Nederland


“Verlies is geen probleem of ziekte, maar een transitieproces waar steun bij nodig is. Of het nu gaat om afscheid nemen van een overledene, van je eigen gezondheid, van een lichaamsdeel, van je land van herkomst of van je toekomstperspectief: voor mensen die met verlies te maken krijgen, is zorgvuldige support onmisbaar. Professionals bieden support als die steun onvoldoende geboden kan worden door de eigen omgeving.”

 

Dr. Andries Baart is de grondlegger van de presentietheorie.


"Pas als je mét iemand bent, kan je er vóór iemand zijn. Hoe zou je er voor iemand willen zijn als je die niet kent, als je niet weet waar zijn leven over gaat, als je niet weet waar zijn verlangen naar uitgaat, als je niet weet waar de pijn zit."